Tuneli Ravne zdraviji od Bjelašnice I Igmana

 

Beneficije negativnih iona su dokazane posljednjih decenija. Rijec je o sicušnim, negativno naelektrisanim atomima ili molekulama, koje imaju viška elektrona. Pouzdano se zna da ciste atmosferu od polena, prašine, gljivica, dima od cigareta i drugih zagadivaca u zraku. Kada dospiju u tijelo, ciste ga od virusa i bakterija. U krvotoku, negativni ioni izazivaju biohemijsku reakciju koja oslobada serotonin, a time i poboljšava raspoloženje, oslobada od stresa i povecava nivo energije u ljudskom tijelu.

 

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je dokazala sistematskim mjerenjem u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne, da je konncetracija negativnih iona znanto viša nego na bilo kojoj lokaciji u Bosni i Hercegovini. To je jedan od kljucnih elemenata za proces regeneracije koji se dešava prilikom posjete tunelima Ravne.

 

Koncentracije negativnih iona su prvi put izmjerene u tunelima Ravne 2010. godine i tada je nivo bio 18.400 negativnih iona po kubnom centimetru.

 

Ekipa Fondacije je vršila mjerenja negativnih i pozitivnih iona s dva instrumenta ‘Air Ion Counter’, americkog proizvodaca Alpha Lab, na pet lokacija tokom januara 2019. Zabilježene su slijedece prosjecne vrijednosti:

 

Sarajevo: 200 ni/ccm

Visoko: 250 ni/ccm

Igman: 500 ni/ccm

Bjelašnica: 750 ni/ccm

Ispred ulaza u tunele ravne: 250 ni/ccm

Tuneli Ravne: 10.000 – 35.000 ni/ccm

Ovi rezultati pokazuju ogromnu razliku u kvaliteti zraka na svim vanjskim lokacijama, ukljucujuci planine Igman i Bjelašnicu, u odnosu na misteriozni podzemni kompleks ispod Bosanske doline piramida. Koncentracije negativnih iona u tunelima Ravne su pedeset puta vece nego na ‘najzdravijim’ planinama Igmanu i Bjelašnici.

 

Umjesto, ‘hajdemo u planine’, novi refren je ‘hajdemo u tunele Ravne’ :)

 

Pin It