Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), predsjednica Republike Hrvatske (RH) posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno, unutarnje političke probleme Republike Hrvatske, osobne političke sukobe i aspiracije prebacuje na vanjsko-politički teren čime destabilizira regiju Zapadnog Balkana, a samim tim ugrožava i sigurnosno-obrambeni sistem EU.

U Srbiji je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (SNS) vodio i dobio svoj unutarstranački rat za prevlast u Srbiji protiv Tomislava Nikolića (SNS), donedavnog predsjednika Republike Srbije. Predsjednica Grabar-Kitarović je još u permanentnom sukobu sa ključnim ljudima HDZ-a, kojeg istovremeno prenosi na relaciju predsjednica RH - Vlada RH. Polazište svih problema je unutarnje personalno političko prestrojavanje HDZ Hrvatske i pripreme za naredne opće izbore u Republici Hrvatskoj. Predsjednica Grabar-Kitarović svim silama želi osigurati apsolutno dominantnu poziciju unutar HDZ Hrvatske i tako osigurati svoju sljedeću kandidaturu u utrci za predsjednika RH na izborima koji će se održati 2019.godine. Sukob Grabar-Kitarović sa Andrejem Plenkovićem (HDZ), aktualnim predsjednikom Vlade RH je samo „vrh ledenog brijega“ političkih sukoba i unutarstranačkih kombinatorika unutar HDZ Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske talac određenih lobija?

Prikupljanje političkih poena unutar HDZ-a Grabar-Kitarović realizira na način da zaoštrava odnose sa susjedima, otvarajući političke teme o kojima ne postoji ni minimalni politički konsenzus između Republike Hrvatske i drugih država, pa do direktnih miješanja u unutarnja pitanja susjednih država. Nažalost, nerijetko njezinu iracionalnu i opasnu (ne)sigurnosnu vanjsku politiku pokušava imitirati i premijer Plenković, čime se stvaraju dodatne implikacije u odnosu na već opisanu vanjsku politiku predsjednice Grabar-Kitarović. Za unutarnje političke prekompozicije, ne samo unutar HDZ-a, bitan je tzv. generalski i (ponovno) hercegovački lobiji. Grabar-

2

Kitarović pokušava uspostaviti „tijesnu suradnju“ sa navedenim lobijima koji su još od vremena Franje Tuđmana (HDZ), prvog predsjednika Republike Hrvatske, pokazali nezajažljivost kada je u pitanju vlast, ali i brutalnost u razbijanju Bosne i Hercegovine formiranjem, a poslije revitalizacijom paradržave tzv. HR Herceg-Bosne. Brojni su rezultati navedene „tijesne suradnje“ Grabar-Kitarović sa navedenim lobijima, od postavljanja ravnatelja SOA-e Daniela Markića, koji je prijedlog generala Ante Gotovine, personalnih veza i odnosa sa kontraverznim Zdravkom Mamićem, do stalnih pritisaka Grabar-Kitarović na institucije BiH, ali i EU i NATO da se u BiH putem federalizacije i/ili promjene izbornog zakona formalno uspostavi ugašena paradržava tzv. HR Herceg-Bosna. Naravno, da će se navedeni lobiji u budućnosti procjenjivati i valorizirati po principu „tko da više“ i kao mogući kandidat generalskog lobija za budućeg predsjednika Republike Hrvatske već se spominje general Damir Krstičević (HDZ), sadašnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH. Posljednja izjava Davora Domazeta-Loše, umirovljenog admirala Hrvatske ratne mornarice (HRM), da će za 48 sati Hrvatska vojska ušetati u Ljubljanu je samo još jedna potvrda da se tzv. generalski lobi ponovo aktivirao u Hrvatskoj i da je predsjednica Grabar-Kitarović „najzaslužnija“ za povratak Hrvatske na raniju rigidnu politiku koja je Hrvatsku dovela skoro do izolacija od strane međunarodne zajednice i kojoj se jednim dijelom sudi ili je već presuđeno na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Poznato je da je raniji predsjednik RH Stjepan Mesić (2000-2010) umirovio ratne generale koji su pokušali „ukrasti“ državu, jer su postali „država u državi“, ali ih je sadašnja vlast ponovo okupila, tako da smjena navedenog umirovljenog admirala Domazeta-Loše podsjeća na smjenu predsjednika HDZBiH i predsjednika tzv. HR Herceg-Bosna Mate Bobana (HDZBiH) od strane Franje Tuđmana zbog pritisaka međunarodne zajednice i odgovornosti za rušenje „Starog mosta“ u Mostaru. U prilogu analize možete pročitati na koji način je Franjo Tuđman koristio svoje generale i izvješće hrvatskog generala Ljube Ćesića-Rojsa (HDZ), koji po nalogu Franje Tuđmana, tajno i paralelno šalje izvješće sa 5. Sabora HDZBiH održanog u Mostaru 16.svibnja 1998.godine i faktički daje svoje prijedloge i procjene koje su, gledajući sa trenutne vremenske distance, bile prihvaćene i realizirane od strane Tuđmana (dokument u prilogu broj 1).

Hrvatska instrumentalizacija EU i NATO za destabilizaciju BiH i regije

Kolinda Grabar-Kitarović je veći dio svoje profesionalne karijere provela baveći se vanjskom politikom, što za Hrvatsku, što za međunarodne organizacije, uključujući i NATO. Za predsjednicu Republike Hrvatske je izabrana upravo zbog svojih međunarodnih iskustava, poznanstava i glasači su vjerovali da svoje povjerenje mogu dati nekome tko zna kako funkcionira međunarodni sustav i sa ciljem što bržeg integriranja Republike Hrvatske u zapadne-civilizacijske sustave vrijednosti, od

3

političkih, ekonomskih do sigurnosnih. Nažalost, Grabar-Kitarović se meteorskom brzinom uklopila u hrvatske dnevno-političke igre i igrice i podlegla upravo onim strukturama koje još uvijek „sanjaju“ velikodržavni projekt tzv. velike Hrvatske, priklanjajući se (post)ratnim lobijima izazivajući sigurnosne probleme na regionalnom i Europskom planu.

Za razliku od Aleksandra Vučića, koji će morati cijeli svoj mandat iskoristiti da se kao predsjednik Republike Srbije pretvara i simulira da baštini i zagovara europske i zapadne vrijednosti, dok je na drugoj strani čvrsto vezan za Rusiju i ratne srbijanske profiterske strukture, dotle Grabar-Kitarović ima obrnuti proces, jer se u Hrvatskoj mora pretvarati da je „veći domoljub“ od samog „Oca nacije“ pokojnog predsjednika Tuđmana.

Analitičari upozoravaju da navedeni procesi kod predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije imaju opasne refleksije i učinke na regionalnu i EU sigurnost i stabilnost. Obje države destabiliziraju BiH na već postavljenoj matrici politika Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića (SPS). Vučić podržavajući separatizam predsjednika entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika (SNSD) odnosno „novog Radovana Karadžića“, a Grabar-Kitarović podržavajući

Herceg-Bosansku politiku Prlićevski (Jadranko Prlić) umivenog Dragana Čovića (HDZBiH), predsjednika HDZBiH i člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Grabar-Kitarović i Vučić, svatko sa svoje strane i na svoj način, zajednički, su odgovorni za nesporazume i sporove sa sljedećim državama: Bosnom i Hercegovinom, Slovenijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Mađarskom, Kosovom, Rumunjskom, Albanijom, pa čak i sa Italijom, dok su direktni odnosi između Hrvatske i Srbije u stalnim ratnohuškačkim akcijama sa akcentom na posljednji regionalni i Drugi svjetski rat.

Analitičari upozoravaju da sprega ratno-profiterskih struktura sa predsjednicima Hrvatske i Srbije predstavlja veliku opasnost za mir u regiji, posebno imajući u vidu da Grabar-Kitarović formalno predstavlja euro-atlantsku opciju (EU i NATO), dok je Vučić vezan za Rusiju i njene interese na Zapadnom Balkanu. Hrvatska instrumentalizira članstvo u EU za svoje pojedine nacionalističke težnje u regiji posebno prema Bosni i Hercegovini, dok članstvo u NATO pokušava „hrvatizirati“ pri tome ignorirajući činjenicu da je NATO transnacionalna organizacija za kolektivnu obranu i sigurnost. Analitičari smatraju, da je potrebno dodatno upozoriti čelništvo EU i NATO na hrvatske dosadašnje i najavljene zloupotrebe članstva u EU i NATO za realizaciju nekih svojih politika iz nedavne prošlosti, kojima se sudi ili je već presuđeno na Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Haagu.

4

Spašavanje mrtvog Tuđmana

Histerični i neutemeljeni napadi predsjednice Hrvatske Grabar-Kitarović na Bosnu i Hercegovinu dobili su svoje obrise u posljednjem godišnjem izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) u kojem se navodi da čak 10.000 pripadnika selefijskog pokreta djeluje u „jugoistočnom hrvatskom susjedstvu.” Optuživanje i podmetanje Bosni i Hercegovini od strane Grabar-Kitarović da je baza islamskih fanatika i mogućih terorističkih akcija nije ništa do reciklaža stavova Franje Tuđmana o BiH. Naime, kritizirajući i blateći Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu i prvostupanjsku presudu protiv ratnog predsjednika Vlade tzv. HR Herceg-Bosna Jadranka Prlića i drugih osuđenih, Grabar-Kitarović je izjavila da u svojim diplomatskim kontaktima upozorava druge države na navodnu nedosljednu praksu ICTY u svezi sa Udruženim zločinačkim poduhvatom (UZP) pomoću kojeg se prema Grabar-Kitarović uspostavlja kolektivna krivnja. Upravo u mnogim tzv. predsjedničkim transkriptima koje je odobrio Franjo Tuđman, tonski snimajući sve svoje sastanke, a koje je Hrvatska dostavila ICTY, Franjo Tuđman je o BiH govorio kao zamišljenoj i izmišljenoj islamskoj državi i mogućoj terorističkoj opasnosti za Europu. Upravo je Grabar-Kitarović glasnogovornica politike mrtvog Tuđmana, koja pokušava da ishodi ukidanje pravnih zaključaka presude protiv Jadranka Prlića i drugih osuđenika, ukidanjem UZP i zaključaka o agresiji Republike Hrvatske na BiH i tako pokuša ukloniti ime Tuđmana iz presude ICTY, kao jednog od ključnih organizatora i učesnika UZP.

Izjave Grabar-Kitarovićeve o tisućama islamskih ratnika (džihadista) u BiH nije ništa drugo do dobro osmišljena diplomatska akcija koja bi ključnim državama svijeta poslala poruku i pokazala da se Tuđman devedesetih godina borio protiv stvaranja islamske države u BiH i „islamskih terorista“, a ne da je Tuđman bio dio zločinačkog plana i poduhvata, kojim su uspostavljeni logori i počinjeni brojni teški zločini u BiH sa ciljem anektiranja dijelova teritorija jedne suverene države i pripajanja Republici Hrvatskoj. Upravo je Grabar-Kitarović „upregla“ svoju obavještajnu agenciju SOA da najnovijim falsificiranjem i izmišljanjem broja o 10.000 selefija podrži njezinu „islamofobičnu” retoriku i aktivnosti kako bi pokušala izvršiti pritisak na ICTY i utjecajne države koje imaju svoje linkove i personal na ICTY glede predstojeće žalbene presude zakazane za studeni/novembar 2017.godine. Pri tome se prešućuje činjenica, da je u obrani Hrvatske sudjelovalo više od 25.000 Bošnjaka-muslimana od kojih je 1.180 izgubilo živote boreći se za Hrvatsku i njen opstanak.

U prilogu analize nalaze se neki primjeri tzv. predsjedničkih transkripata koji su korišteni pred ICTY u Haagu u procesu protiv Jadranka Prlića i drugih (Prilozi 2-4). Izdvaja se sastanak Franje Tuđmana 8.ožujka/marta 1993.godine sa predstavnicima tzv. HR Herceg-Bosne (prilog broj 2), sastanak Tuđmana 4.prosinca/decembra 1993.godine sa predstavnicima hrvatskog domobranstva (prilog broj 3) i sastanak održan 12.siječnja/januara 1994.godine sa biskupima Rimokatoličke crkve iz BiH

5

(prilog broj 4). Na svim sastancima predsjednik Tuđman negativno definira i komentira bosanske muslimane iz BiH i objašnjava svoje teze o islamskoj državi u BiH kao mogućoj terorističkoj bazi. Istovjetnost i/ili sličnost Tuđmanovih opservacija o BIH i Bošnjacima može se prepoznati u nastupima sadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović ugrožavajući regionalni mir ugrožava sigurnost EU

Državnim i osmišljenim fabriciranjem dezinformacija i laži o najezdi navodnih džihadista i terorista iz BiH, a paralelno obnavljajući, Washingtonskim sporazumom, ukinutu paradržavu tzv. HR Herceg-Bosnu, Grabar-Kitarović direktno destabilizira regiju, EU i samu Hrvatsku.

Analitičari upozoravaju da su upravo obavještajno-sigurnosne agencije iz BiH odigrale i igraju najveću ulogu u prevenciji i sprečavanju bilo kakvih incidenata i na području Republike Hrvatske, posebno u tijeku turističke sezone, što uključuje i zaustavljanje lažnih dezinformacija o potencijalnim metama terorista na području Hrvatske. Ukoliko bi se na isti način u javnim nastupima ponašali dužnosnici iz BiH prema Hrvatskoj, kao što se ponaša Grabar-Kitarović prema BiH, a da pritom zloupotrebljavaju vladine sigurnosno-obavještajne agencije, pozicija Hrvatske kao jedne od najsigurnijih svjetskih turističkih destinacija bi bila sasvim sigurno ugrožena.

Predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović je ušla i zaigrala veoma opasnu geopolitičku igru sa produciranjem navodnih džihadista koji se nalaze u BiH, a koja u konačnici može najviše koštati i štetiti Hrvatskoj, hrvatskom turizmu i bosanskim Hrvatima.

Želeći spasiti mrtvog Tuđmana od drugostupanjske presude ICTY u Haagu Grabar-Kitarović ugrožava regionalni, europski ali i hrvatski mir i relativnu stabilnost.

Ljubljana, 16. rujan/septembar 2017

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana Direktor:

Bakhtyar Aljaf

Republika Srbija odnosno njen predsednik Aleksandar Vučić (SNS-Srpska napredna stranka) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (SPS-Socijalistička partija Srbije) ponovno su u fokusu regionalnih događanja. Nedavno je predsednik Srbije Vučić pokrenuo inicijativu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, a neposredno posle toga usledile su mere povlačenja kompletnog osoblja Ambasade Republike Srbije iz Skopja. Navodni razlog za povlačenje kompletnog osoblja Ambasade Srbije iz Skopja na konsultacije u Beograd, što predstavlja presedan u bilateralnim dilomatskim odnosima, je nedvosmisleno konstatovano pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje Republike Makedonije protiv organa i institucija Srbije u kojeg je uključen i strani faktor.

 

Nezvanično se smatra, da je povlačenje osoblja Ambasade Srbije iz Skopja na konsultacije usledilo zbog navodno moguće podrške Makedonije članstvu Kosova u UNESCO. Kosovo zasada nije ni podnelo aplikaciju za članstvo u toj organizaciji, jer nije ispunilo dva potrebna uslova, a to je donošenje Zakona o verskim slobodama i Zakona o kulturnom nasleđu. Zašto je Srbija priznala Makedoniju tek 1996.godine? Nedavna istorija dve države, Republike Srbije i Republike Makedonije, uprkos stalnim ponavljanjima dvojca Vučić - Dačić, da se radi o prijateljskim državama i o bliskosti dva naroda predstavljaju samo političku frazu. Srbija je uspostavila bilateralne diplomatske odnose sa Makedonijom tek 8.aprila 1996.godine, kada je Makedoniju do tada priznalo više od 80-tak drugih država. Neizbežno je pitanje zašto je Srbija priznala Makedoniju tek 1996.godine ako se radi o prijateljskoj i veoma bliskoj državi/narodu? Raspad SFRJ započeo je ratom u Sloveniji, Hrvatskoj i kasnije u Bosni i Hercegovini. Režim Slobodana Miloševića (SPS) smatra se najodgovornijim za rasplet jugoslovenske krize i vođenje proteklih ratova na teritoriji bivše SFRJ. To je nedvosmisleno u svojim presudama potvrdio i Međunarodni krivični sud za bivšu 2 Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

 

(Veliko)srpski državni projekat u realizaciji Miloševićevog režima i učestvovanje Jugoslovenske narodne armije (JNA) nadahnut Memorandumom Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) radio je na stvaranju tzv. srpskih paradržava odnosno „krnje Jugoslavije“. Tako je u Republici Hrvatskoj stvorena tzv. Republika Srpska Krajina, dok je na delu teritorije Bosne i Hercegovine stvorena samoproglašena Republika Srpska. Miloševićev režim smatrao je, da je potrebno stvoriti novu državu na temelju (veliko)srpskog državnog projekta, koji bi pored Srbije i Crne Gore, činili tzv. Republika Srpska Krajina i tzv. Republika Srpska. U tim planovima neizostavna je bila i Makedonija na koju se računalo kao na tradicionalnu srpsku zemlju (vardarska Makedonija). Pošto je (veliko)srpski državni projekat doživio fijasko u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini je delomično realizovan kroz priznavanje entiteta Republika Srpska kao dela unutrašnje ustavne strukture države Bosne i Hercegovine, zvanični Beograd je shvatio da su time propali i njegovi planovi sa Makedonijom, kao budućim delom nove (veliko)srpske države.

 

To su razlozi zašto je Srbija tek 1996.godine naknadno priznala Republiku Makedoniju. Uloga Srbije u događajima 27.aprila 2017 U makedonskom parlamentu (Sobranje) 27.aprila 2017.godine došlo je do nasilnog upada „nepoznatih lica“ pristalica VMRO-DPMNE, koji su navodno bili nezadovoljni izborom makedonskog Albanca Talata Xhaferija (DUI) za predsednika Sobranja. Tada je došlo do nasilja u kojima je, između ostalih, povređen Zoran Zaev (SDSM), premijerski kandidat i predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

 

Za razumevanje srpsko-makedonskih odnosa važna je činjenica da je Aleksandar Vučić imao tesnu saradnju sa Nikolom Gruevskim (VMRO-DPMNE), jer su obe stranke SNS i VMRO-DPMNE desničarske, konzervativne i u mnogim aspektima nacionalističke i autokratske stranke. Gruevski je nekada bio savetnik Vlade Srbije i duboko je involviran sa strukturama u Beogradu. Režim Gruevskog odgovoran je za kriminal i korupciju enormnih razmera (smatra se da je preko 5 milijardi € nezakonito iznešeno iz države) te za nezakonito prisluškivanje 25.000 lica, što je podstaklo građane na masovne demonstracije protiv njegovog režima, kojeg su snažno podržavali Beograd ali i Rusija. Srbija je želela zadržati svoj uticaj u Makedoniji, a istovremeno pokušati sprečiti ulazak Makedonije u punopravno članstvo NATO-a, što je ujedno i srpski i ruski interes.

 

Zbog toga je u Makedoniji instalirana snažna srpska obaveštajna mreža, koja je vršila usluge i za treće države. Ne iznenađuje činjenica da je upravo u Sobranju 27.aprila 2017.godine za vreme nereda i nasilja primećen i bivši zamenik direktora Bezbedonosno informativne agencije Srbije (BIA) Goran Živaljević, sada u funkciji savetnika u Ambasadi Srbije u Skopju. Bezbezbedonosno-obaveštajni stručnjaci, smatraju da je u dešavanja u Sobranju bila aktivno uključena srpska obaveštajna služba, koja je vršila usluge i za treću državu. 3 Formiranjem nove Vlade Republike Makedonije 31.maja 2017 započeta je nova epoha, koja ima jasnu evroatlantsku perspektivu države Makedonije. Po svemu sudeći Makedonija treba da postane 3o.članica NATO-a što nije u interesu Srbije i Rusije. U međuvremenu je došlo do razotkrivanja i demontaže srpske obaveštajne mreže u Makedoniji što je ubrzalo aktivnosti Srbije, da plasira optužbe usmerene protiv Republike Makedonije za njeno navodno obaveštajno delovanje protiv Srbije i njenih institucija, a ustvari radi se o suprotnom. Srbija je u obračun protiv Makedonije krenula sa taktikom „napad je najbolja odbrana“.

 

Unutrašnji dijalog za unutrašnju ali i spoljnu upotrebu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Radi se o poprilično nejasnoj inicijativi, jer država Srbija ima svoje institucije. Dijalog i sve aktivnosti o državnim pitanjima trebaju se voditi unutar institucije sistema i kroz institucionalno delovanje Republike Srbije. Kada je reč o unutrašnjem dijalogu očito je da predsednik Vučić želi podeliti odnosno skinuti odgovornost sa sebe kada je u pitanju Kosovo, jer otvaranje dijaloga o Kosovu neminovno otvora i dijalog o položaju Albanaca u Preševskoj dolini (Preševo, Medveđa, Bujanovac) i njihovom statusu. Dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine vodi se skoro već pet godina pod pokroviteljstvom EU.

 

Neki rezultati su postignuti, međutim dijalog Vučič i njegov kosovski kolega Hashim Thaçi koriste i odugovlače kako bi se utvrdili i/ili održali na vlasti. Zbog toga su nedavno samoinicijativno u dogovoru dijalog preneli na nivo predsednika država umesto da to rade premijeri i Vlade, jer se uglavnom radi o pitanjima i problemima, koja su u ingerenciji Vlada. Aktivnosti Vučića i Thaçija usmerene su na pokušaj sprečavanje dolaska na vlast Pokreta Samoopredeljenje (LVV) i Albina Kurtija za premijera Kosova. Zbog toga su u igru uz pomoć Rusije uključili Behgjeta Pacollija (ARK), kontraverznog biznismena i predsednika političke stranke, koja ima svega četiri poslanika u kosovskom parlamentu, da prestupi u tabor koalicije PAN, koja je pod kontrolom Thaçija i da tako Ramush Haradinaj (AAK) postane premijer iako njegova politička stranka ima svega 10 poslanika u 120-članskom kosovskom parlamentu. Kome smeta Zoran Zaev? Izbor Zorana Zaeva za predsednika Vlade Republike Makedonije predstavlja novi zamah Makedoniji ka ubrzanom članstvu u NATO, a kasnije i EU.

 

Zaev je sa svojim novim pristupom vođenja politike i države postao nadahnuće za napredak ne samo Makedonije nego i političko osveženje i nada za celi region. Razlika između Vučića, Dačića i Zaeva je u tome što Zaev vodi otvorenu, kosmopolitsku, dobronamernu i dobrosusedsku politiku, koja nije opterećena hipotekama prošlosti za razliku od 4 Vučića koji ima hipoteku Vojislava Šešelja (SRS) i Dačića sa hipotekom Slobodana Miloševića (SPS). Pristup, kojeg koristi Zaev je dijametralno suprotan pristupu Vučića i Dačića. Naime, dvojac Vučić- Dačić sebe pokušavaju predstaviti kao vodeće regionalne lidere, koji garantuju stabilnost i mir u regionu. To je samo delimično tačno, jer način na koji to ostvaruju je razotkriven. Vučić i Dačić konstantno produciraju probleme i krize te se pojavljuju kao rešioci i gasioci tih problema i tako na takav način sebi obezbeđuju status regionalnih lidera. Produciranjem problema odnosno kriza i potom njihovog rešavanja oni od objekta postaju subjekt. To je poznata taktika Slobodana Miloševića iz 90-tih godina prošlog veka, koja je doživela fijasko i koja se više ne može nigde prodati, a kamo li na Zapadu. Ostaje nejasno zašto je Vučić pokleknuo pred Dačićem, koji je protivnik ulaska Srbije ali i Makedonije i Bosne i i Hercegovine u NATO, a ujedno je i protivnik ulaska Srbije u članstvo EU.

 

Predsednik Vučić je osoba, koja na kraju plaća račune za delovanje Dačića, Aleksandra Vulina, Marka Đurića i drugih jastrebova iz svog tabora, jer se javnost teško može oteti utisku da iza takvih politika ne stoji sam Vučić. Poličko-kriminalne, šovinističke, nacionalističke i profašističke snage u regionu teško prihvataju činjenicu da je Zaev uspeo u Makedoniji okupiti široku koaliciju političkih stranaka, ali i građana različite etničke, verske i političke pripadnosti, koji su ujedinjeni u različitostima za bolju Makedoniju. Većina političkih lidera na Balkanu svoju politiku temelje na etnicitetu, nacionalizmu, šovinizmu do drugih i različitih, a kvalitet Zaevove politike je upravo u suprotnome što predstavlja novi kvalitet na političkoj sceni i podsticaj za stvaranje širokog građanskog fronta za promene na bolje u drugim državama regiona. Balkanski teatar zvani „Aleksandar Vučić“ Aleksandar Vučić sve više postaje otvoreno prvorazredno pitanje ali i problem za međunarodne zvaničnike.

 

Zapad je se mnogo toga naučio na Zapadnom Balkanu 90- tih godina prošlog veka. Od Slobodana Miloševića su naučili da jedno govori, drugo misli, a treće radi. Značajan broj ključnih evropskih i svetskih lidera je uz pomoć svojih obaveštajnih službi shvatio, da je Vučić nekadašnji Miloševićev pristup još dodatno sofisticirao i nadgradio. Zbog toga su svesni svoje odgovornosti pred domaćim javnostima, ali i zbog svog kredibiliteta i kredibiliteta svojih politika, da moraju pod dodatnu lupu staviti Vučića i njegovu politiku, koja sve više postaje faktor destabilizacije regiona. Od evropskih lidera najveća odgovornost je na nemačkoj kancelarki Angeli Merkel (CDU), koja troši novac nemačkih poreskih obveznika u Srbiji, a zauzvrat joj se kao bumerang zbog podrške Vučiću vraća destabilizacija Zapadnog Balkana. Još jedan politički paradoks je vezan za Vučića, naime, još uvek je kao predsednik Republike Srbije istovremeno i predsednik Srpke napredne stranke (SNS) što dovodi u pitanje njegov demokratski kapacitet.

 

Vučić je suspendovao 5 demokratiju u Srbiji, koju je pretvorio u društvo jednog lica, a premijerku Srbije Anu Brnabić i njenu ulogu derogirao na nivo „političke ikebane“. To se pokazalo i na primeru produciranja krize u Makedoniji i obavljenom telefonskom razgovoru predsednika Srbije Vučića sa premijerom Makedonije Zaevim. Gde je u svim tim dešavanjima i razgovorima premijerka Srbije Brnabić, koja bi trebala da razgovara sa svojim kolegom premijerom Makedonije, a ne Vučić kao predsednik države, koji ima ceremonijalne ovlasti. Istorija se u Srbiji ponavlja, jer je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić (DS), neustavno uveo predsednički sistem, a premijeru Srbije dodeljena je dekorativna uloga. Na isti način neustavno je to uradio predsednik Vučić. Srbija je uključena u brojne aktivnosti, koje doprinose destabilizaciji pojedinih država i regiona Zapadnog Balkana.

 

Poznato je, da je Srbija uključena u podršku opoziciji u Crnoj Gori, čiji je jedan deo pokušao izvesti državni udar u oktobru 2016.godine i svrgnuti sa vlasti Mila Đukanovića (DPS). Takođe poznata je podrška Vučića Miloradu Dodiku (SNSD) i njegovoj politici, koja ugrožava teritorijalni integritet i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Uloga Srbije u dešavanjima u Makedoniji je najaktuelnija i može producirati duboku krizu u regionu. Analitičari smatraju, da je provođenje političkog mobinga nad vlastima u Makedoniji deo strategije, kojom bi se pored navodno već postojeće albanske opasnosti dodala i izmišljena makedonska opasnost Srbiji odnosno stvorio ambijent, koji bi opravdao dodeljivanje diplomatskog statusa srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, koji bi uskoro mogao zvanično postati prva ruska vojna baza na teritoriji Srbije.

 

Pri tome glavnu ulogu ima Dačić. Destabilizacijom Makedonije pokušava se svrgnuti demokratski izabrana vlast, jer će se u Makedoniji 15.oktobra 2017 održati lokalni izbori, a stvaranjem zategnute atmosfere i haosa pomoglo bi se i Nikoli Gruevskom i VMRO-DPMNE, da ponovno dođu na vlast odnosno da na predstojećim lokalnim izborima aktuelna vlast, iako je SDSM favorit, izgubi legitimitet i da se ponovno odgodi i/ili čak spreči ulazak Makedonije u NATO. Analitičari smatraju, da regionalni balkanski teatar, kojeg svakodnevno priređuje Aleksandar Vučić mora prestati i da Srbija kroz politički mobing, obaveštajno delovanje i destabilizaciju ne sme ometati suverene države da samostalno donose odluke o svojoj sadašnjosti i budućnosti. Pri tome je najveća odgovornost Nemačke, jer se Vučić često otvoreno poziva na kancelarku Merkel i Nemačku i njenu podršku, a ona mora sada obuzdati i zauvek zaustaviti Vučića u svojim namerama. Ljubljana, 24. avgust/kolovoz 2017 Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana Direktori: Bakhtyar Aljaf 

 

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev sa nekoliko ministara svoje

Vlade zvanično je posjetio Bosnu i Hercegovinu 23.jula/srpnja 2017.godine. Domaćin

mu je bio predsjedajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Analitičari smatraju da posjeta premijera Makedonije Zaeva upravo Bosni i

Hercegovinu kao prvoj destinaciji u regionu nakon preuzimanja dužnosti premijera

nije slučajno izabrana. Posjeta makedonskog premijera sadrži niz geopolitičkih

poruka i nagovještaja budućih pozitivnih političkih procesa u regionu pomoću kojih

će Makedonija i BiH dobiti novi dodatni zamah i podršku od međunarodne zajednice

na putu prema ubrzanom članstvu u NATO i EU.

Iako je premijer Makedonije posjetio i razgovarao sa predstavnicima svih institucija

vlasti u BiH ostat će primijećeno da su odnosi premijera Makedonija Zaeva i

predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zvizdića, ne samo prijateljski i prisni, nego se

njihovi međusobni susreti već duži period realiziraju i prate pod „budnim okom“

međunarodne zajednice.

Program reformi koje već sprovodi nova Vlada Republike Makedonije na čelu sa

Zaevim nazvan “3–6–9“ je prvi korak za ozbiljno probijanje Makedonije prema

punopravnom članstvu u evro-atlantskim integracijama poslije desetogodišnjeg

zastoja.

Analitičari smatraju, da će i BiH i Makedonija imati isti, ubrzani tretman, u

pripremama za ulazak u NATO i EU. Denis Zvizdić, kao predsjedavajući Vijeća

ministara BiH, je do sada pokazao, da međunarodna zajednica može računati na

njega, ne samo zbog iskrene opredijeljenosti za euro-atlantske integracije, nego i kao

jednog od budućih regionalnih lidera. Sasvim sigurno je, da će se Zaevu i Zvizdiću

pridružiti plejada stručnih i hrabrih lidera iz regiona kao što su Albin Kurti,

neformalni lider pokreta Samoopredjeljenje (Lëvizja Vetëvendosje!) za izrazitom

socijaldemokratskom orijentacijom što predstavlja osvježenje i novinu na Kosovu.

1Ko može biti bosanski Zaev?

Analitičari upozoravaju da zvuči paradoksalno da u Bosni i Hercegovini pandan

Zaevu, kao regionalnom lideru i lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije

(SDSM), još uvijek ne može biti niko iz trenutačne političke opozicije u BiH (SDP

BiH i druge opozicione stranke), što još više učvršćuje politički rejting Zvizdića, ne

samo u BiH, nego i na regionalnom i međunarodnom nivou.

Situacija u pogledu liderstva diferencira se i u drugim državama. Premijer Hrvatske

Andrej Plenković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je već postigao svoj

politički maksimum su neupitni lideri u Hrvatskoj, odnosno Srbiji. Plenković koji još

uvijek nije stabilizirao svoju vlast u Hrvatskoj, vodi Hrvatsku u veoma zaoštrenim

regionalnim i međususjedskim odnosima, počevši od Slovenije, pa sve do BiH i

uvlačenja u priču o tzv. trećem hrvatskom entitetu u Bosni i Hercegovini. Pri tome se

ignorira činjenica, da je Hrvatska žrtvovala bosanskohercegovačke Hrvate, da bi kroz

vojno-policijsku akciju „Bljesak“ i „Oluja“uspostavila suverenitet na cjelokupnoj

teritoriji Republike Hrvatske. To je bila „cijena“ za rješavanje tzv. srpskog pitanja u

Hrvatskoj odnosno svođenje Srba na dekorativan broj u Hrvatskoj. To je bio dio šireg

međunarodnog konsenzusa, a tim konsenzusom je tadašnji predsjednik Republike

Hrvatske Franjo Tuđman žrtvovao bosanskohercegovačke Hrvate i zauvijek im

zapečatio sudbinu da žive u Bosni i Hercegovini i zatvorio mogućnost stvaranja bilo

kakvog etničkog entiteta (rezervata) za bh. Hrvate unutar države Bosne i

Hercegovine.

Vučić ima povijesnu šansu da Srbiju pokuša pretvoriti u državu demokracije, a ne

državu koja se i danas povezuje sa svim političkim nestabilnostima u regionu i šire,

počevši od BiH, Makedonije, Crne Gore, Kosova. Vučić zasigurno ne zaboravlja

veoma osjetljiva pitanja Vojvodine, Sandžaka, Preševske doline, istočne Srbije,

područja oko granice sa Bugarskom koji će najvjerovatnije doći na dnevni red, ali i da

će Srbija vrlo brzo biti okružena državama članicama NATO-a. Vučićeva pozicija je

otežana time što on i njegov režim imaju tešku hipoteku iz nedavne prošlosti

Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića. Zapad je mnogo toga naučio u

jugoslavenskoj krizi, a to je da političke vođe jedno govore, a drugo rade. Ilustrativan

primjer takvog ponašanja je bio Milošević, a Vučić je jedan od njegovih učenika

upravo i zbog toga je Vučić pod snažnim monitoringom Zapada, jer se njegovoj

političkoj retorici sve manje vjeruje.

Republika Hrvatska zbog svoje involviranosti u rat u BiH i procesa pred

Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu svim

snagama trenutno komplicira međudržavne odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali i

sa Slovenijom zbog presude Arbitražnog suda u slučaju arbitraže o određivanju

granične linije između Slovenije i Hrvatske ne prihvaćajući odluku Arbitražnog suda

odnosno međunarodne norme i međunarodno pravo i tako dovodi u pitanje svoje

2granice, a možda i buduća pitanja u vezi sa Istrom, o čemu se već govorilo u

Evropskom parlamentu (EP) od strane italijanskih desničarskih stranaka. Plenković

bi mogao imati veoma važnu ulogu u podršci Zaevu i Republici Makedoniji na putu u

NATO i EU, ali i važnu ulogu u relaksiranju odnosa sa BiH. Na Zapadu još uvijek

smatraju, da premijer Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pružaju

snažnu podršku predsjedniku HDZ BiH i članu Predsjedništva BiH iz redova Hrvata

Draganu Čoviću (HDZBiH), koji tijesno sarađuje sa eksponentima velikosrpske i

ruske politike u BiH i koji smatra da se tzv. hrvatsko pitanje u BiH može riješiti bez

tzv. „Trećih“ odnosno Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda. Tijesna saradnja i model,

kojeg se drži Čović pokazuju prepoznatljivu (veliko)srpsku matricu, koja je bila

primijenjena na Kosovu, a koja je nudila rješenja za sva pitanja ali bez učešća

većinskog naroda Albanaca. Čović je ujedno talac tzv. generalskog lobija Hrvatskog

vijeća obrane (HVO) i dijela Hrvatske vojske (HV), koji su opterećeni hipotekama

kriminala, korupcije, a jedan dio njih i ratnim zločinima.

Analitičari smatraju da kroz daljnje (re)definiranje odnosa sa predsjednicom

Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, Plenković bi se mogao osloboditi i

drugih negativnih utjecaja koji dolaze iz ratne garniture HDZ-a i tako postati jedan od

europskih lidera. Glavni test u pokušaju uspostavljanja njegovog liderstva, kojeg

moraju prihvatiti EU i SAD biće Dragan Čovića, predsjednik HDZ BiH i član

Predsjedništva BiH, koji redovito i intenzivno radi na destabilizaciji prilika i

destrukciji BiH, dok se na drugoj strani pokušava predstaviti kao navodni promicatelj

europskih vrijednost.

Međutim, providnoj navodnoj proeuropskoj političkoj retorici Čovića govore

činjenice, jer su upravo ministri iz HDZBiH zajedno na temelju međustranačke

saradnje sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika

(SNSD) blokirali pristup BiH Transportnoj zajednici i uskratili BiH za oko 500

miliona EUR sredstava za infrastrukturu. Čović bi morao znati da nacionalizam,

šovinizam i fašizam nisu europske vrijednosti, koje su uz to podržane kriminalom,

korupcijom, a dijelom i ratnim zločinima. Posljednjim političkim djelovanjem

Plenković je pokazao da posjeduje samopouzdanje i političku oštrinu za

suprotstavljanje negativnim utjecajima u njegovom bližem političkom i ideološkom

okruženju.

Na podršci Zoranu Zaevu i Republici Makedoniji će se testirati svi regionalni lideri,

uključujući Vučića iz Srbije i Edi Ramu iz Albanije, a Grčka kao članica EU i NATO-

a će uskoro pronaći prijeko potrebni kompromis sa Republikom Makedonijom u

pogledu njenog imena i pristupa punopravnom članstvu NATO-a.

Upozorenje Vučiću!

3Analitičari smatraju da je posjeta premijera Zaeva Bosni i Hercegovini svojevrsni

možda i posljednji signal i putokaz Aleksandru Vučiću da se priključi i podrži put

Makedonije i BiH prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u. Analitičari

upozoravaju da u određenim međunarodnim političkim krugovima postoji koncept,

da bi novim strategijskim dogovorom između SAD i Ruske federacije Srbija mogla

postati dio interesne sfere Ruske federacije kroz Organizaciju Ugovora o kolektivnoj

bezbjednosti (ODKB), čiji su članovi pored Rusije, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan,

Kirgistan i Tadžikistan, a promatrači su Srbija i Afganistan. S tim u vezi, prema

pouzdanim informacijama u Briselu i Washingtonu, se već pripremaju određene

odluke koje su usmjerene na moduliranje Daytonskog sporazuma, posebno kada su u

pitanju paralelne specijalne veze država potpisnica Daytonskog sporazuma i njihovo

ukidanje odnosno jednostrano odricanje pojedinih država od paralelnih veza. Odluke

su prevashodno zbog Srbije i njenog otklona prema NATO-u i političke vezanosti sa

Rusijom.

Zabrinjava činjenica da Srpska pravoslavna crkva (SPC) odnosno vlasti Srbije i ove

godine nisu dozvolile najvišim predstavnicima Republike Makedonije da obilježe

2.avgust Dan državnosti Republike Makedonije u manastiru Sveti Prohor Pčinjski,

koji se nalazi na teritoriji Srbije i gdje je 2.avgusta 1944.godine održano zasjedanje

Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) na kojem je

odlučeno da se osnuje makedonska država kao članica federalne Jugoslavije. Time

vlasti Srbije posredno šalju poruku da još uvijek dovode u pitanje državnost

Makedonije i identitet Makedonaca kao naroda.

Zaev, građani Makedonije i SDSM pokretači promjena u

regionu

Zoran Zaev sa svojim SDSM i građanima Makedonije već nekoliko godina predvodi

herojsku borbu protiv kriminala, korupcije, nacionalizma, šovinizma i fašizma.

„Ujedinjeni u različitosti“ i „Istina za Makedoniju“ bio je jedan od njihovih slogana sa

kojim su mobilizirali građane Makedonije različite etničke pripadnosti u

suprotstavljanju jednom od najokorjelijih i najomraženijih režima u Evropi.

Prioritet svih država u regionu je obnova i stabilizacija osnovnih stupova

demokratskih sistema, a prije svega jakog, nezavisnog i profesionalnog pravosuđa.

Analitičari naglašavaju da dolazak Zaeva u BiH pokreće i ponovno otvara „rak rane“

balkanskih država, a to je korumpirano i (ne)zavisno pravosuđe, prioritetno za

Republiku Makedoniju.

Ukoliko se Zaev uz podršku i pomoć SAD i EU izbori za neovisno pravosuđe i državnu

upravu, a zahtjeva se hitna akcija, onda i pravosuđe drugih država, posebno u BiH se

mora konstituirati i djelovati u skladu sa europskim principima. Nažalost, sadašnje

stanje u pravosuđu BiH je u rukama nekolicine nacionalističkih aparatčika

4stacioniranih u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), kao produženih ruku

lokalne politike, a na čelu sa predsjednikom VSTV Milanom Tegeltijom i

novoizabranim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom kao Dodikovim

kadrom i v.d.glavne tužiteljice BiH Gordanom Tadić kao Čovićevim kadrom što

predstavlja dodatno ohrabrenje za Dodika i Čovića da nastave realizaciju svojih

politika i međusobnih dogovora.

Analitičari upozoravaju da će Makedonija i Bosna i Hercegovina morati uskoro

pristupiti reformskim agendama, jer je međunarodna zajednica detaljno upoznata da

se u nabrojanim državama i Republici Srbiji pokušava uspostaviti pravosudni sistem

sličan bivšem rigidnom komunističkom sistemu kada se upravljalo iz komunističkih

centrala.

Zajednički nastup Makedonije i BiH u budućnosti će se podrazumijevati. Zoran Zaev

je šansa ne samo za dobronamjerne, nego i za one koji žele svoju politiku promijeniti

ili je uskladiti sa općim civilizacijskim normama i koji svojim državama i građanima

bez obzira na etničku pripadnost žele prosperitet, kao što je nedavno napisano u

jednom novinarskom članku u BiH „Zoran Zaev je svjetlo na kraju tunela“.

Ljubljana, 29. juli/srpanj 2017

Međunarodni institut za bliskoistočne i

balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana

Direktor:

Bakhtyar Aljaf

By Estelle Shirbon and William James

 

LONDON (Reuters) - Three attackers drove a van into pedestrians on London Bridge before stabbing revellers nearby on Saturday night, killing at least seven people in what Britain said was the work of Islamist militants engaged in a "new trend" of terrorism.

 

At least 48 people were injured in the attack, the third to hit Britain in less than three months and occurring days ahead of a snap parliamentary election on Thursday.  

 

Police shot dead the three male assailants in the Borough Market area near the bridge within eight minutes of receiving the first emergency call shortly after 10 p.m. local time.

 

"We believe we are experiencing a new trend in the threat we face as terrorism breeds terrorism," Prime Minister Theresa May  said in a televised statement on Sunday in front of her Downing Street office, where flags flew at half-mast.

 

"Perpetrators are inspired to attack not only on the basis of carefully constructed plots ... and not even as lone attackers radicalised online, but by copying one another and often using the crudest of means of attack."

 

She said the series of attacks represented a perversion of Islam and that Britain's counter-terrorism strategy needed to be reviewed, adding: "It is time to say enough is enough." 

 

Most of the main political parties suspended national campaigning on Sunday, but May said campaigning would resume on Monday and that the election would go ahead as planned. 

 

London Bridge is a major transport hub and nearby Borough Market is a fashionable warren of alleyways packed with bars and restaurants that is always bustling on a Saturday night.

 

The area remained cordoned off and patrolled by armed police and counter-terrorism officers on Sunday, with train stations closed. Forensic investigators could be seen working on the bridge, where buses and taxis stood abandoned. 

 

There was no immediate claim of responsibility for the latest attack to hit Britain and Europe.

 

Less than two weeks ago, an Islamist suicide bomber killed 22 people including children at a concert by U.S. singer Ariana Grande in Manchester in northern England. In March, in a attack similar to Saturday's, a man killed five people after driving into pedestrians on Westminster Bridge in central London.

 

Grande and other acts were due to give a benefit concert at Manchester's Old Trafford cricket ground on Sunday evening to raise funds for victims of the concert bombing and their families. Police said the event would go ahead as planned, but security would be increased. 

 

The three attackers on Saturday night were wearing what looked like explosive vests that were later found to have been fake. May said the assailants' aim had been to sow panic. The BBC showed a photograph of two possible attackers shot by police, one of whom had canisters strapped to his body.

 

Home Secretary Amber Rudd said it did not appear that there was a link between the attackers and the Manchester bombing.

 

Islamist militants have carried out attacks in Berlin, Nice, Brussels and Paris over the past two years.

STAB WOUNDS

 

The London Ambulance Service said 48 people had been taken to five hospitals across the capital and a number of others had been treated at the scene for minor injuries.

 

London Mayor Sadiq Khan said some of those who had been injured were in a critical condition. He said the official threat level in Britain remained at severe, meaning a militant attack is highly likely. It had been raised to critical after the Manchester attack, then lowered again days later.

 

"One of the things we can do is show that we aren't going to be cowed is by voting on Thursday and making sure that we understand the importance of our democracy, our civil liberties and our human rights," Khan said.

 

Roy Smith, a police officer who was at the scene during the unfolding emergency, expressed his shock on Twitter.

 

"Started shift taking photos with children playing on the South Bank. Ended it giving CPR to innocent victims attacked at London Bridge," he wrote, adding a broken heart emoji.

 

Witnesses described a white van careering into pedestrians on the bridge.

 

"It looked like he was aiming for groups of people," Mark Roberts, 53, a management consultant, told Reuters. He saw at least six people on the ground after the van veered on and off the pavement. "It was horrendous," he said.

 

A taxi driver told the BBC that three men got out of the van with long knives and "went randomly along Borough High Street stabbing people." Witnesses described people running into a bar to seek shelter.

 

"People started running and screaming, and the van crashes into the railing behind. We went towards Borough Market and everyone went inside (the bar)," one witness, who gave his name as Brian, 32, told Reuters.

 

Another witness, who declined to be named, described a scene of panic in the bar.

 

"They hit the emergency alarm. There was a line of people going down to the emergency exit. And then people started screaming coming back up," said the 31-year-old, his white top covered in blood. 

 

"Around the corner there was a guy with a stab wound on his neck ... There was a doctor in the pub and she helped him. They put pressure on the stab wound."

 

BBC radio said witnesses saw people throwing tables and chairs at the attackers to protect themselves.

 

 

 

SOLIDARITY FROM WORLD LEADERS

 

Islamic State, losing territory in Syria and Iraq to an advance backed by a U.S-led coalition, had sent out a call on instant messaging service Telegram early on Saturday urging its followers to launch attacks with trucks, knives and guns against "Crusaders" during the Muslim holy month of Ramadan.

 

British Prime Minister May was due to chair a meeting of the government's Cobra security committee later on Sunday.

 

U.S. President Donald Trump took to Twitter to offer help to Britain while Russian President Vladimir Putin expressed condolences in a telegram to May. [L8N1J10AH]

 

German Chancellor Angela Merkel voiced her sympathy. 

 

"Today, we are united across all borders in horror and sadness, but equally in determination. I stress for Germany: in the fight against all forms of terrorism, we stand firmly and decisively at the side of Great Britain," she said.

 

French President Emmanuel Macron said on Twitter that "France is standing more than ever side by side with the UK".

 

Four French nationals were among those injured in the London attack, French officials said. Australia said two of its citizens were caught up in it and one of them was in hospital.

 

The Manchester bombing on May 22 was the deadliest attack in Britain since July 2005, when four British Muslim suicide bombers killed 52 people in coordinated assaults on London's transport network.

 

 

 

 (Additional reporting by Dylan Martinez, UK Bureau and Marine Pennetier; writing by Pravin Char; editing by Mark Heinrich)

 

After losing his right forearm in a factory accident, Chang Hsien-Liang tried several artificial limbs but he was never satisfied.

The arms he could afford were too basic and the robotic hand he wanted was too expensive.

So the 46-year-old engineer from southwest Taiwan set out to design and build his own prosthetic arm using 3D printing technology.

"After getting my own bionic arm, my daily life improved. It became easier to do things like riding a bike and eating a meal," Chang said in an interview.

At the time of his accident in September 2014, Chang was working as a metal engineer at a stamping plant in Tainan City, about 300 km (186 miles) southwest of the capital Taipei.

Chang said he accidentally pressed the wrong button when operating a stamping machine, leaving his right hand so badly injured it had to be amputated.

Two months after the accident, Chang tried two prosthetic arms but was disappointed. He wanted a hand with moveable fingers but could not afford the thousands of dollars for a custom-made arm.

Chang heard about 3D printing technology and acquired a scanner and printer. With no medical training, he watched online videos to learn about fingers and hands.

After many attempts, Chang said he produced an arm with moveable fingers that cost about $4,000.

"I was very happy and excited, finally my design could be used," he said.

Now, Chang wants to help others.

He is designing and building a prosthetic hand for Angel Peng, an 8-year-old girl whose hand was crippled in a scalding accident when she was nine months old. Her mother Peng Ji-han said they heard about Chang at Angel's clinic.

"She grew up thinking it is normal not to have one hand," Peng said, adding she could not afford an expensive prosthetic for her daughter.

Angel's eyes widened excitedly as she tried to use an early product of Chang's 3D printing to pick up a bottle.

She said she could hardly wait to use her new hand.

"When my hand is done, I will hop onto a bike immediately," she said. 

 

Princess Diana captured the world's imagination, so much so, many thought they really knew her. The reality is, they just knew a part of the Diana story. CBS News explores the public and private life of a complex woman and the lingering questions surrounding her death. 

"Her name was Diana and the world fell in love with her," "CBS This Morning" co-host Gayle King says in "Princess Diana: Her Life | Her Death | The Truth" airing Monday at 8/7c on CBS. "But her fairy tale life also had a heartache – it did not have a happily ever after ending."

This summer it will be 20 years since the death of Diana, Princess of Wales. To mark the anniversary, King anchors the broadcast from Althorp, the princes

s's family estate in England. Through the words of those who knew her, who admired her, in her own words, and through the rich archive of CBS News, the special looks at the impact Princess Diana had on Britain, the monarchy and the world and features interviews with close friends who open up about their personal conversations Princess Diana in the weeks leading up to her death. In fact, friend Lana Marks reveals something surprising -- the man who was the only one true love of her life.

From her wedding to Prince Charles in 1981 until her tragic death on Aug. 31, 1997 in a horrific car crash in the Pont de I'Alma road tunnel in Paris, Princess Diana was a public draw, but there was much more behind the headlines most people never knew.

"I think Diana's death robbed the world of an extraordinary, luminous character," says author Patrick Jephson. "She leaves an unfillable gap on the world stage."

Behind the crown and the designer dresses, Diana was a complicated and occasionally unpredictable woman, say those who knew her best.  "She always said, 'I want to be normal,'" says Ken Wharfe, her former bodyguard. "The tragedy is, with being a member of the royal family, it's almost impossible to be normal."

She was far from normal. In fact, the marriage that captured the hearts of people around the world was a struggle. In public they played their parts, but in private it was a different story. They would fight, says author Sally Bedell Smith, and she would taunt Prince Charles by telling him he'd never be king.

"And there was one moment when they were having a big fight, and he was down on his knees praying, and Diana was hitting him even as he was praying," Bedell Smith says. "That was the kind of intensity of the discord that they had."

Just as the world watched as Prince Charles and Diana married, they watched as the marriage unraveled. They also followed along as Princess Diana reemerged in public life alone after the divorce and right up until she died. At the time, the summer of 1997 was supposed to be a time of self-discovery and new beginnings. She was no longer a member of the royal family and was dating businessman Dodi Al Fayed. It all ended when they piled into a Mercedes and sped off from the Ritz hotel in Paris with paparazzi chasing them.

When the Mercedes reached the Pont de I'Alma road tunnel, driver Henri Paul lost control. He sideswiped a slower moving white Fiat that drove off.

Her death was just as controversial as her life. Almost immediately conspiracy theories were raised about what happened. Were the paparazzi somehow responsible? Had someone tampered with the Mercedes? What about that white Fiat? Did the driver intentionally cause the crash? And what could have been done to prevent the crash?

At Buckingham Palace, Princess Diana's former home, the flag did not immediately fly at half mast, raising even more questions.

The two-hour special, produced by the team at "48 Hours," also takes viewers on a journey through the four independent investigations in two separate countries that followed. The broadcast examines each of the theories and finally puts to rest what really happened the night she was killed in a car crash.

"It was just not the kind of ending one would have expected for anyone, let alone Diana," says Ingrid Seward, editor of Majesty Magazine.

"Princess Diana:Her Life | Her Death | The Truth" also features interviews with journalist Richard Kay, writer Peter York, Diana's friend and employer Mary Robertson, historian David Starkey, dancer Wayne Sleep and others.

MILAN (Reuters) - European shares rose slightly in early deals on Friday, timidly recovering from heavy losses suffered earlier this week after U.S. political turmoil fuelled worries over U.S. President Donald Trump's stimulus plans, denting risk appetite.

 

The pan-European STOXX 600 index rose 0.3 percent by 0725 GMT, but was down  1.5 percent on the week, its biggest weekly loss since early November. Britain's FTSE was up 0.4 percent and euro zone blue chips added 0.3 percent.

 

While gains were spread across all sectors, pharma stocks and financials gave the biggest boost to the STOXX with shares in heavyweight drugmaker Roche up 0.6 percent, helped by a Barclays price target upgrade, and Spanish lender Banco Santander up 0.8 percent. 

 

Among the biggest movers was Dufry, up 6.9 percent after luxury group Richemont  bought a 5 percent stake in the company.

 

Hikma shares fell 4.9 percent after the drugmaker trimmed its revenue forecast to account for the delay in its U.S. generic drug launch.

 

This week's losses have pulled the stocks down from 21 month highs hit after a run driven by big fund inflows into Europe, solid macro data and surprisingly strong corporate earnings. 

 

With 80 percent of European companies having reported so far, 65 percent of them have beaten expectations and 8 percent have met them, according to I/B/E/S data. First quarter earnings growth is seen at 19.4 percent, slightly below the more than 20 percent previously forecast.

 

 

 

 (Reporting by Danilo Masoni, Editing by Helen Reid)

The Alien series is filled with horrific, chest-bursting, face-hugging, acid-blood-burning moments. But somehow it's the quieter scenes that get to you, where the doom builds as the Marines' cameras start to drop off the screen one by one, or where Newt grimly notes, "They mostly come at night. Mostly."

A new "Alien: Covenant" clip released Friday isn't gore-filled, but the way it slowly builds will still make the hairs on your arms stand up straight. Daniels (Katherine Waterston) is having a friendly conversation with MUTHUR, the Covenant's onboard artificial intelligence. Until she's not anymore. And then it's time to lock and load.

"Alien: Covenant" opens May 19 in the US (May 12 in the UK, May 18 in Australia).

Jose Mourinho believes he is held to a different standard to other Premier League managers, including Chelsea boss Antonio Conte.

Manchester United take on Mourinho 's former side Chelsea at Old Trafford on Sunday afternoon looking to close the gap on the top four, while their opponents lead the race for the title.

 

Bur while Conte has been hailed for the rapid change in fortunes at Stamford Bridge, Mourinho believes he would be criticised for employing a similar style to the Italian, while his record in his first season at United is analysed in a negative way.

The Portuguese pointed to United's strong away record, and League Cup victory, as positives quickly forgotten by his detractors.

He told Sky Sports: "I know that you like to criticise me, so when I was winning titles with Chelsea, you were criticising the style of play. In this moment to be the best counterattacking team in the country is not to be criticised anymore - it is an amazing thing."But the reality is the best team is the team that wins more matches and at the end of the season are champions, and obviously we are far from it."

Mourinho added: "It depends on how you analyse it. You could say my record at home is very bad, or my record away from home is very good. You say my home record is very bad.

"You could say I win a trophy in my first season but you forget it too soon."

Mourinho admits that United need to be challenging for titles rather than Champions League qualification, but has outlined five factors that he believes make up a successful first campaign in Manchester.

"For me a good season is to be ready for every match, to fight every match for the best result and to defend Man United prestige," he said. "To play for the fans, for the love they have for the team and for the club to play every match with a great attitude.

"We could have better results but we could also have worse results. The Europa League is one (competition), eight teams can win it and we are one of the eight teams.

"In the Premier League we are not fighting for the title, we are fighting for top four which is an important thing but the nature of this club is to fight for titles and the only title we can win now is the Europa League."

KUALA LUMPUR (Thomson Reuters Foundation) - Domestic workers in Hong Kong are being forced to sleep in toilets, tiny cubbyholes, and on balconies, activists found in an investigation that uncovered the "appalling" living conditions of maids in the wealthy financial hub.

 

In the city that employs 350,000 maids, mostly from the Philippines and Indonesia, three out of five domestic workers are made to live in unsuitable accommodation that sometimes threatens their health and safety, said rights group Mission for Migrant Wokers (MFMW).

 

In a survey of 3,000 maids, MFMW found 43 percent of the respondents said they do not have their own room and were asked to sleep in places including storage rooms, kitchens, toilets, basements, closets and on balconies.

 

Photos collected from the domestic helpers showed shocking examples. In one case, a domestic worker was made to sleep in a cubbyhole above the refrigerator and microwave oven. Another was forced to sleep in a cubbyhole over a shower.

 

Another helper slept in a tiny, 1.2-metre-high room built on a balcony, next to the laundry area.

 

"It is appalling we are allowed to do this to a domestic worker. This is modern-day slavery," lead researcher Norman Uy Carnay told the Thomson Reuters Foundation.

 

"Most of this accommodation doesn't even approach basic human decency. Hong Kong is a world-class city, it shames Hong Kong to have this kind of treatment of its migrant domestic workers."

 

Carnay said maids should be given suitable accommodation even if they are in space-scarce Hong Kong, where sky-high property prices make housing unaffordable for many of the city's 7 million residents.

 

In an email to the Thomson Reuters Foundation, Hong Kong's Labour Department urged maids to lodge complaints and said employers can face action if they fail to provide suitable accommodation.

 

Asked whether sleeping in kitchens or toilets is acceptable, the department said it was "not feasible" to define what is suitable accommodation.

 

Of the 57 percent of domestic workers surveyed with their own room, one-third said their quarters also doubles as a storage area, space for laundry, a study or a room for pets, MFMW said. Fourteen percent of the 3,000 polled said they have no ready access to toilets.

 

Domestic helpers said they had no choice but to accept the conditions.

 

"We agree because we need to earn money. If we disagree, of course, we're sent to the agency or we're sent to go back home, right?" one unidentified maid was quoted by MFMW as saying.

 

Carnay urged Hong Kong to outlaw unsuitable accommodation and abolish rules that make it mandatory for maids to live with their employers.

 

At present, the rules only say employers must not force maids to sleep on beds in the corridor with little privacy, or to share a room with an adult of the opposite sex.

 

Although domestic workers generally have better protection in Hong Kong than in other parts of Asia, mistreatment in the city has come under scrutiny since the 2014 case of Erwiana Sulistyaningsih, an Indonesian maid beaten by her employer and burned with boiling water.

 

 (Writing by Beh Lih Yi @behlihyi, editing by Alisa Tang. Please credit the Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, that covers humanitarian news, women's rights, trafficking, property rights, climate change and resilience. Visit http://news.trust.org)

 

The closing night of the Tribeca Film Festival brought together the cast from two of the most important and influential movies ever made: The Godfather and The Godfather: Part II. Led by the festival’s co-founder, Robert De Niro, Al Pacino, Diane Keaton, James Caan, Robert Duvall, and Talia Shire took the stage with their director, Francis Ford Coppola, to look back on the iconic films after they screened back to back for the audience.

The discussion, which was led by director Taylor Hackford, focused mainly on the first film, which allowed De Niro — who only appeared in Part II  to stay almost completely silent, seemingly to the notoriously shy actor’s satisfaction.

Coppola led a good deal of the talk, which focused mainly on how chaotic much of the production was. He recalled first learning about Mario Puzo’s original novel, hearing from the men who would go on to be the film’s producers, and receiving a call from Marlon Brando (he was turning down a part in Coppola’s The Conversation) all on the same day.

Given some time to warm up, Pacino took command of the stage, delivering a lively retelling of his casting process, which was tortured, to put it lightly. Coppola had wanted Pacino, then known mainly for his work on the stage, from the get-go, but Paramount wasn’t convinced. Producer Robert Evans thought Pacino was too short - which Pacino admitted was “sorta true” - and favored someone like Robert Redford, since as Coppola pointed out, there are some fair-haired Sicilians.

A dozen or so screen tests later Pacino got the part, but his first weeks on set were troubled. He recalled hearing people on set giggling at his performance, and when Coppola showed him some of the takes from those early days, he understood. The director then moved up the famous restaurant scene in the shooting schedule in order to convince Paramount not to fire Pacino, and it worked.

Pacino was not the only person that Paramount was looking to get rid of. At one point during filming, Coppola was told that he was going to be fired that weekend. The studio had gotten the sense that things weren’t going well, and the company wanted to weekend to solidify a replacement. And perhaps channeling Don Vito, Coppola found the 12 people working on set that were his loudest “naysayers” and fired them. He wasn’t sure at the time whether that was allowed, but the move had the desired affect. Once the studio saw a reshot version of the Don’s assassination, Coppola was back on the picture, with a more loyal crew.

As the night went on, the group exchanged stories, some of which had been forgotten by other cast members. Caan, in particular, had a few wild tales that only he seemed to remember, but he would regularly forget to speak into the microphone. One of the more surreal moments of the evening came as a result, when Duvall instructed Caan to “Use your mic” in pitch-perfect Tom Hagen sternness.

Given some time to warm up, Pacino took command of the stage, delivering a lively retelling of his casting process, which was tortured, to put it lightly. Coppola had wanted Pacino, then known mainly for his work on the stage, from the get-go, but Paramount wasn’t convinced. Producer Robert Evans thought Pacino was too short - which Pacino admitted was “sorta true” - and favored someone like Robert Redford, since as Coppola pointed out, there are some fair-haired Sicilians.

A dozen or so screen tests later Pacino got the part, but his first weeks on set were troubled. He recalled hearing people on set giggling at his performance, and when Coppola showed him some of the takes from those early days, he understood. The director then moved up the famous restaurant scene in the shooting schedule in order to convince Paramount not to fire Pacino, and it worked.

Pacino was not the only person that Paramount was looking to get rid of. At one point during filming, Coppola was told that he was going to be fired that weekend. The studio had gotten the sense that things weren’t going well, and the company wanted to weekend to solidify a replacement. And perhaps channeling Don Vito, Coppola found the 12 people working on set that were his loudest “naysayers” and fired them. He wasn’t sure at the time whether that was allowed, but the move had the desired affect. Once the studio saw a reshot version of the Don’s assassination, Coppola was back on the picture, with a more loyal crew.

As the night went on, the group exchanged stories, some of which had been forgotten by other cast members. Caan, in particular, had a few wild tales that only he seemed to remember, but he would regularly forget to speak into the microphone. One of the more surreal moments of the evening came as a result, when Duvall instructed Caan to “Use your mic” in pitch-perfect Tom Hagen sternness.

 

Christians believe Jesus was mocked publicly and crucified on a solemn Friday two thousand years ago. Today, the calamitous day is celebrated as Good Friday.

But what’s so good about that?

 

One answer is that at the time of Jesus’ crucifixion, “good” may have referred to “holy” in Old English, a linguistic theory supported by many language experts.

According to Slate, the Oxford English Dictionary notes the Wednesday before Easter was once called “Good Wednesday.” Today, it’s more commonly known as Holy Wednesday.

And Anatoly Liberman, a University of Minnesota professor who studies the origins of English words, told Slate if we consider the alternative names for Good Friday, such as “Sacred Friday” (romance languages) or “Passion Friday” (Russian), this theory makes a lot of sense.

 

A third answer, some believe, is that the “good” in Good Friday was derived from "God” or “God’s Friday” — the way the term “goodbye” comes from a contraction of the phrase “God Be With You.”

 

Still, not everyone refers to this day as Good Friday. For example, 

The Catholic Encyclopedia mentions that, in the Greek Church, the holiday is known as "the Holy and Great Friday." In German, it's referred to as "Sorrowful Friday

By Sebastien Malo

 

NEW YORK (Thomson Reuters Foundation) - Girls being trafficked for sex in northern Mexico often have been forced into exploitation as under-age child brides by their husbands, a study showed on Thursday.

 

Three out of four girls trafficked in the region were married at a young age, mostly before age 16, according to Mexican and U.S. researchers in a yet-unpublished study.

 

Human trafficking is believed to be the fastest-growing criminal industry in Mexico, and three-quarters of its victims are sexually exploited women and girls, according to Women United Against Trafficking, an activist group. [nL2N1611I3]

 

Under a 2012 anti-trafficking law, those convicted of the crime can spend up to 30 years in prison. 

 

Nevertheless, nearly 380,000 people are believed to be enslaved in Mexico, according to the 2016 Global Slavery Index published by rights group Walk Free Foundation. [nL8N1I55JH] 

 

The researchers interviewed 603 women working in the sex industry in the Mexican cities of Tijuana and Ciudad Juarez, both along the border with the United States.

 

Most said they had been trafficked as under-age brides, often by their husbands, said Jay Silverman, the study's lead author and a professor of medicine at the University of California, San Diego.

 

In about half the cases, the brides were pregnant, so healthcare workers could play a critical role in thwarting sex trafficking, the researchers said.

 

"Within being provided pregnancy-related care, there's the opportunity of interviewing that girl to understand her situation," Silverman told the Thomson Reuters Foundation.

 

"We can support and assist those girls to reduce the likelihood that they will become trafficked," he said.

 

Under a 2014 law, the minimum age for marriage in Mexico is 18 but girls can marry at age 14 and boys at age 16 with parental consent.

 

The researchers include members of the United States-Mexico Border Health Commission, a joint effort launched in 2000 by the two nations' governments to improve health and quality of life along the border.

 

They also came from Mexican economic institutions, and one was a medical doctor.

 

 (Reporting by Sebastien Malo @sebastienmalo, Editing by Ellen Wulfhorst. Please credit the Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, that covers humanitarian news, women's rights, trafficking, property rights, climate change and resilience. Visit http://news.trust.org)

 

President Tayyip Erdogan declared victory in a referendum on Sunday to grant him sweeping powers in the biggest overhaul of modern Turkish politics, but opponents said the vote was marred by irregularities and they would challenge its result.

Turkey's mainly Kurdish southeast and its three main cities, including the capital Ankara and the largest city Istanbul, looked set to vote "No" after a bitter and divisive campaign.

Erdogan said 25 million people had supported the proposal, which will replace Turkey's parliamentary system with an all-powerful presidency and abolish the office of prime minister, giving the "Yes" camp 51.5 percent of the vote.

That appeared short of the decisive victory for which he and the ruling AK Party had aggressively campaigned. Nevertheless, thousands of flag-waving supporters rallied in Ankara and Istanbul in celebration.

"For the first time in the history of the Republic, we are changing our ruling system through civil politics," Erdogan said, referring to the military coups which marred Turkish politics for decades. "That is why it is very significant."

Under the changes, most of which will only come into effect after the next elections due in 2019, the president will appoint the cabinet and an undefined number of vice-presidents, and be able to select and remove senior civil servants without parliamentary approval.

There has been some speculation that Erdogan could call new elections so that his new powers could take effect right away. However, Deputy Prime Minister Mehmet Simsek told Reuters there was no such plan, and the elections would still be held in 2019.

Erdogan himself survived a failed coup attempt last July, responding with a crackdown that has seen 47,000 people detained and 120,000 sacked or suspended from their jobs.

In Ankara, where Prime Minister Binali Yildirim addressed cheering supporters, convoys of cars honking horns clogged a main avenue as they headed toward the AK Party's headquarters, their passengers waving flags from the windows.

But opponents questioned the validity of the vote, calling for a recount and challenging a last minute decision by the electoral authorities to allow ballots to be counted that were not stamped by election officials.

The head of the main opposition Republican People's Party (CHP), Kemal Kilicdaroglu, said the legitimacy of the referendum was open to question. His party said it would demand a recount of up to 60 percent of the votes.

The chairman of the electoral board said the decision to allow unstamped ballots to be counted was not unprecedented, as the government had allowed such. In some affluent neighborhoods in Istanbul, people took to the streets in protest while others banged pots and pans at home - a sign of dissent that was widespread during anti-Erdogan protests in 2013.

In Istanbul's Besiktas neighborhood, more than 300 protesters brought traffic on a main street to a standstill, a Reuters cameraman at the scenesaid. In Ankara, scuffles between AK Party and opposition supporters broke out near the headquarters of the CHP.

 

EUROPEAN UNEASE

Turkey's lira firmed to 3.65 to the dollar in Asian trade following the referendum, from 3.72 on Friday.

European politicians, however, who have had increasingly strained relations with Turkey, expressed concern. The European Commission, the executive body of the European Union, said the close result meant that Ankara should seek "the broadest national consensus" in implementing the vote.

Relations hit a low during the referendum campaign when EU countries, including Germany and the Netherlands, barred Turkish ministers from holding rallies in support of the changes.

Erdogan called the moves "Nazi acts" and said Turkey could reconsider ties with the European Union after many years of seeking EU membership.

Former Belgian prime minister Guy Verhofstadt, who heads the liberal group of MEPs in the European Parliament, said Erdogan needed to change course, noting the result was very tight. "If Erdogan persists, EU should stop accession talks," he said.

Manfred Weber‏, leader of the center-right grouping tweeted: "No matter the result: with his referendum Pres. Erdogan is splitting his country."

After the vote Erdogan repeated his intention to review Turkey's suspension of the death penalty, a step which would almost certainly spell the end of Ankara's EU accession process.

Further deterioration in relations with the European Union could also jeopardize last year's deal under which Turkey has curbed the flow of migrants - mainly refugees from wars in Syria and Iraq - into the bloc.


"This is our opportunity to take back control of our country," said self-employed Bayram Seker, 42, after voting "Yes" in Istanbul.The referendum has bitterly divided the nation. Erdogan and his supporters say the changes are needed to amend the
current constitution, written by generals following a 1980 military coup, confront the security and political challenges Turkey faces, and avoid the fragile coalition governments of the past.

"I don't think one-man rule is such a scary thing. Turkey has been ruled in the past by one man," he said, referring to modern Turkey's founder Mustafa Kemal Ataturk.

Opponents say it is a step toward greater authoritarianism.

Erdogan and the AK Party enjoyed a disproportionate share of media coverage in the buildup to the vote while the leaders of the pro-Kurdish People's Democratic Party (HDP), which opposes the changes, have been in jail for months.

"I voted 'No' because I don't want this whole country and its legislative, executive and judiciary ruled by one man," said Hamit Yaz, 34, a ship's captain, after voting in Istanbul.

Proponents of the reform argue that it would end the current "two-headed system" in which both the president and parliament are directly elected, a situation they argue could lead to deadlock. Until 2014, presidents were chosen by parliament.

The government says Turkey, faced with conflict to the south in Syria and Iraq, and a security threat from Islamic State and PKK militants, needs strong and clear leadership.

 

The package of 18 amendments would give the president the authority to draft the budget, declare a state of emergency and issue decrees overseeing ministries without parliamentary approval.

Perhaps more than any other feature of the Coachella Valley Music and Arts Festival, the stage and space designed by the Los Angeles-based Do Lab gives fans the impression of a mirage wavering in the dusty desert heat.

Tilted, rickety-looking towers made of wooden pallets defined the Do Lab’s creation one year. Another time, rainbow-striped fabric spiraled up trumpet-shaped frames that doubled as sculptures and sun shades.

On Friday, April 14, Coachella-goers were greeted with a new design: an origami-like dome with eight triangular openings, rising to a sort of smokestack in the center and stretched with blue, orange and yellow fabric.

 

 

Founded by twins Josh and Jesse Flemming and their younger brother Dede, the Do Lab is back for a 13th year at the ever-expanding music festival at Indio’s Empire Polo Club.

And the aesthetic they absorbed on visits to Burning Man has added a touch of fantastic chaos to the well-oiled machine Coachella has become.

The festival gates opened Friday to 125,000 people for the first of two weekends of large-scale art installations, culinary offerings such as Peruvian burritos and artisanal marshmallow s’mores, and wide-ranging musical performances including Friday-night headliner Radiohead, with Lady Gaga and Kendrick Lamar to follow on Saturday and Sunday, respectively.

 

 

Even with the weather at a manageable high-80s level for opening day, the Do Lab was crowded with people seeking the annual ritual of dancing ’til they broke a sweat, then basking in the spray of water guns fired from the stage.

 

EVOLVING EXPERIMENT

 

 

The idea for the Do Lab was born around 2004, when the Flemming brothers – Pennsylvania transplants looking for creative careers in Los Angeles – realized their TV production jobs weren’t stimulating, Dede Flemming said.

Jesse played in a band, Josh worked on lighting and then set designs for his shows, and Dede helped.

 

 

“We were always just trying to go the extra mile and just make things more visually appealing,” Dede said.

Meanwhile, they were going to festivals and drawing inspiration from the creative anarchy of Burning Man, which creates an ephemeral city of art in the Nevada desert.

The Do Lab’s first year building at Coachella was 2005, when the brothers made what they considered an art project, a 60-foot geodesic dome with sculptures and water misters that was a place to cool off.

But since they bring music wherever they go, Jesse Flemming said, “It kind of turned into this little party inside the middle of the festival.”

 

Coachella invited them back, and they began experimenting with different types of building materials and bigger structures. Meanwhile, the Do Lab became known as a stage for not just music but performance art, with the audience as part of the act.

People wear glitter, sequins and fur, and everybody dances with abandon, said fan Heidi Hernandez, 32, who comes from Las Vegas to attend the festival.

“Everywhere you turn something new and cool is happening,” she said. “You literally just turn into like a wild animal there, but you don’t feel weird about doing it.”

 

 

That’s what the Do Lab is aiming for: an immersive experience, Jesse said.

“We always enjoyed it when the show was kind of surrounding you and performers were popping up all over the place and things got really weird, and it kind of gave people the freedom to express themselves.”

The Do Lab’s evolution from a simple shady space wth a DJ to a work of art you can dance in somewhat describes what has happened to festival culture at large. And many of the artists who have started at the Do Lab have graduated to spots on Coachella’s other stages. Others come back to do hotly anticipated “surprise” sets at the Do Lab.

 

 

Coachella now features major art installations and an array of food offerings in addition to a varied menu of music, and other events compete to give fans something memorable and unique.

“Festivals have recognized that it is the (overall) experience,” said Tucker Gumber, of Los Angeles, an avid fan who created a festival smartphone app FestEvo and by this summer will have clocked 10,0000 hours at festivals.

“Every minute of every day needs to be fun, not just the headliners,” he said. “It needs to be an adventure.”

Grabar-Kitarović i Vučić u zajedničkoj misiji (de)...
17 Sep 2017 13:31Grabar-Kitarović i Vučić u zajedničkoj misiji (de)stabilizacije regije

Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), predsjednica Republike Hrvatske (RH) posljednjih nekoliko mjeseci [ ... ]

Balkanski teatar zvani „Aleksandar Vučić“
17 Sep 2017 13:19Balkanski teatar zvani „Aleksandar Vučić“

Republika Srbija odnosno njen predsednik Aleksandar Vučić (SNS-Srpska napredna stranka) i minist [ ... ]

Duh Zaeva i Makedonije širi se BiH i regionom
17 Sep 2017 13:11Duh Zaeva i Makedonije širi se BiH i regionom

  Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev sa nekoliko ministara svoje Vlade zvanično [ ... ]

London attackers kill seven, Theresa May says 'eno...
04 Jun 2017 11:29London attackers kill seven, Theresa May says 'enough is enough'

By Estelle Shirbon and William James   LONDON (Reuters) - Three attackers drove a van into pede [ ... ]

Printing prosthetic in Taiwan
27 May 2017 13:44Printing prosthetic in Taiwan

  After losing his right forearm in a factory accident, Chang Hsien-Liang tried several artificial [ ... ]

PRINCESS DIANA'S EXTRAORDINARY LIFE AND SUDDEN DEA...
20 May 2017 17:25PRINCESS DIANA'S EXTRAORDINARY LIFE AND SUDDEN DEATH EXPLORED IN CBS NEWS SPECIAL

Princess Diana captured the world's imagination, so much so, many thought they really knew her. Th [ ... ]

European shares rose slightly in early deals on Fr...
19 May 2017 07:39European shares rose slightly in early deals on Friday, timidly recovering from heavy losses

MILAN (Reuters) - European shares rose slightly in early deals on Friday, timidly recovering from  [ ... ]

Domestic workers in Hong Kong are being forced to ...
13 May 2017 15:35Domestic workers in Hong Kong are being forced to sleep in toilets, tiny cubbyholes, and on balconies

KUALA LUMPUR (Thomson Reuters Foundation) - Domestic workers in Hong Kong are being forced to slee [ ... ]

Other Articles

Search